Notice: Undefined variable: anahtar_kelimeler in /home/android/teknolojici.com/wp-content/themes/seub/functions-74.php on line 1735
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/android/teknolojici.com/wp-content/themes/seub/functions-74.php on line 1735
Karsan’dan Otonom Taşımacılıkta Bir İlk: Rotterdam’da Elektrikli Otobüs Projesi
Karsan, elektrikli ve otonom toplu taşıma çözümleriyle Avrupa’daki varlığını genişletmeye kararlı adımlarla devam ediyor. Şirket, Hollanda’nın Rotterdam kentinde, dünyada bir ilki gerçekleştiren havalimanı otonom otobüs taşımacılığı projesini hayata geçirdi. Bu projede, iki adet Otonom e-ATAK aracı, Rotterdam The Hague Havalimanı ile Meijersplein Metro İstasyonu arasında yolcu taşımaya başladı. Heyecan verici bu uygulama, 1 Ağustos itibarıyla halkın kullanımına sunulacak.
Rotterdam’da gerçekleştirilen teslimat törenine, Hollanda Altyapı ve Su Yönetimi Bakanı Robert Tieman, Karsan CEO’su Okan Baş, ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker ve projenin paydaşları arasında yer alan Dam Shuttles, RET, RTHA, Rotterdam Belediyesi, MRDH, HTM ile teknoloji ortakları ADASTEC ve Applied Autonomy katıldı. Törende, ilk yolcularını taşıyan Karsan Otonom e-ATAK, havalimanı ile metro istasyonu arasında başarılı bir sefer gerçekleştirdi.
Öne çıkan bu proje, Avrupa’nın ilk RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) onaylı tam boyutlu SAE Seviye-4 otonom otobüsü olan e-ATAK’ın, operasyonel ve fonksiyonel güvenlik testlerinden başarıyla geçmesiyle mümkün oldu. Bu sayede, tam boy bir otonom otobüsün bir havalimanında kara tarafında yolcu taşımaya başlaması Avrupa’da bir ilki temsil ediyor. Ayrıca, bu proje Karsan’ın Hollanda’daki ilk otonom uygulaması olma özelliğini taşıyor.
Karsan CEO’su Okan Baş, Rotterdam’daki projenin hem şirket hem de otonom mobilite açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Daha önce 12 farklı ülkede hayata geçirilen 13 otonom proje ile dikkat çeken Baş, Avrupa’daki operasyonların genişletileceğini ve geleceğin mobilitesine yön vermeye devam edeceklerini belirtti.
Otonom e-ATAK’ın teknik özellikleri arasında:
- LiDAR sensörler
- Termal kameralar
- Yüksek çözünürlüklü RGB kameralar
- Gelişmiş radar sistemleri
Bu ileri teknoloji donanım sayesinde, Otonom e-ATAK, planlanmış rota üzerinde sürücüsüz olarak gece gündüz, her türlü hava koşulunda 40 km/s hıza kadar ulaşabiliyor. Araç, kavşak yönetimi, duraklara yanaşma ve yolcu alım-boşaltım işlemleri gibi bir otobüs şoförünün gerçekleştirdiği tüm adımları tam otonom şekilde yerine getirebiliyor.
ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker, bu projenin Avrupa’daki otonom taşımacılık adına bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. DAM Shuttles Kurucu Ortağı Remco Derksen ise güçlü iş modeliyle projeye olan inançlarını dile getirerek, bu gelişmenin toplu taşımayı ileriye taşıyacağına dair güvenlerini belirtti.
0 Yorum